Beleid voor sekswerk(ers)

Vrijwillige prostitutie is een begrip dat weinig wordt besproken in Nederland. Op sekswerk zelf ligt een groot taboe, en als er wel over gepraat wordt gaat het vooral over de illegale kant. Maar sekswerk is in Nederland gewoon legaal, zolang het gaat om vrijwillige seks tussen volwassenen. Met volwassenen bedoelen we in deze context, 21 jaar of ouder. Doordat er weinig over gesproken wordt, is het beleid omtrent sekswerk ook vrij onbekend. Wij zetten de belangrijkste eisen om als sekswerker aan de gang te mogen op een rijtje:

Nationaliteit: Je moet als sekswerker over een Nederlandse nationaliteit en legitimatie bezitten. Of een nationaliteit en legitimatie van een ander land uit de Europese Unie. Ook moet je een geldige verblijfsstatus hebben.

Financieel: Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van koophandel (KvK) als je werkt als zelfstandig ondernemer, anders moet je bekend zijn bij de Belastingdienst. Daarnaast moet je een Burgerservicenummer (BSN), een bankrekeningnummer en een zorgverzekering hebben.

Vergunning: Seksbedrijven (zoals seksclubs, bordelen en escortbedrijven) mogen alleen actief zijn met een vergunning van de gemeente. In de vergunning staan voorwaarden over bijvoorbeeld de gezondheid en de veiligheid van sekswerkers. De gemeente onderzoekt daarnaast de achtergrond van de eigenaar van een seksbedrijf.

Ongeschreven regels: als sekswerker moet je stevig in je schoenen staan. Je moet duidelijk aan kunnen geven wat je wel en niet wilt. Het is ook goed om na te gaan waarvoor je het doet, is het alleen voor het geld? Of ook voor plezier? Denk daarnaast na over wie je wilt vertellen dat je dit werk doet, je hoeft het niet van de daken te schreeuwen maar voorkom dat je een dubbelleven gaat leiden.

De regels omtrent sekswerk verschillen per gemeente. Als je interesse hebt in het worden van sekswerker is het goed dit uit te zoeken. Bekijk hier de richtlijnen binnen de gemeente Tilburg

Scroll naar boven