Bonnie werd slachtoffer van seksuele uitbuiting

Bonnie werd op jonge leeftijd seksueel uitgebuit. Het is een verhaal om stil van te worden.

En plots hangt de politie aan de telefoon. Ze doen onderzoek naar een zware crimineel, van wie ze het mobieltje hebben nageplozen. Daaruit blijkt dat de man contact heeft gehad met Bonnie, destijds sekswerker. Of ze eens langs mogen komen voor een gesprekje. ,,Ze wilden die jongen vangen. En ze vroegen me om namen van pooiers te geven. Mij zouden ze niet achterna komen.”Tijdens het gesprek, inmiddels jaren geleden, wijzen de agenten Bonnie erop dat ze andere kansen heeft. Het blijkt voor haar, na vele jaren in de prostitutie, hét moment om uit te stappen. 

Het relaas van Bonnie is om stil van te worden. Opgegroeid in een dorpje in de Betuwe wordt ze op twaalfjarige leeftijd door, zoals ze zelf zegt, ‘een kamper’ gedwongen om seks met hem te hebben. ,,Daarna ook met zijn vrienden. Ze vielen mijn ouders lastig. Reden ze met knuppels door de straat en riepen: ‘Bonnie kom je buiten spelen’.

“Na twee jaar hield het plots op. Maar ik heb levenslang gekregen.”

In de jaren daarna kampt ze met ernstige psychische problemen. Als twintiger komt ze weer in de greep van foute vriendjes en krijgt schulden. ,,Ik was een zombie, kreeg 24 pillen op een dag. Op een gegeven moment zat ik in de schuldsanering en had veertig euro in de week. Toen ben ik weer de sekswereld ingestapt. Eerst vanuit huis, later ook via een escortbureau. Maar dat voelde onveilig, het schoot niet op.” Tot die dag kwam, dat de politie belde. 

Voorzitter Seksworks

Bonnie is sinds kort voorzitter van de klankbordgroep Seksworks, die de positie van sekswerkers in Tilburg en omgeving wil verstevigen. Ze adviseren de gemeente als het gaat om zaken die spelen binnen en rond de seksbranche. Seksworks was ook betrokken bij het nieuwe prostitutiebeleid. Dat Tilburg mét en niet over sekswerkers praat over beleid is bijzonder, elders in het land doen gemeenten dit nauwelijks.

Enerzijds heeft dit als doel om seksuele uitbuiting aan te pakken, anderzijds om het stigma rond sekswerk weg te nemen. Hadeline Vorselaars, specialist veiligheid bij de gemeente: ,,Want door het stigma dat op sekswerk zit, blijft er veel onzichtbaar. Bonnie en de andere klankbordleden zijn ervaringsdeskundigen, zij kunnen sekswerkers beter bereiken. Die zien de plekken waar het niet pluis is.”

Uitbuiting 

In haar strijd tegen mensenhandel bracht de gemeente afgelopen jaar vijftig zaken aan het licht waarbij sprake was van uitbuiting. Hoofdzakelijk ging het om seksuele uitbuiting. Bonnie: ,,Daar schrik ik niet van, het daadwerkelijke aantal is veel hoger.”

“Het topje van de ijsberg is blootge­legd. We hebben een fundament gemaakt.”

De gemeente Tilburg werkt nauw samen met Sterk Huis, dat de slachtoffers opvangt. Clustermanager Judith Martens: ,,Het topje van de ijsberg is blootgelegd. We hebben een fundament gemaakt en steeds meer vrouwen weten ons te vinden. Overigens willen ze niet allemaal uitstappen.”

Veel sekswerkers doen hun werk vrijwillig, benadrukt ook Bonnie. In Tilburg is thuiswerken, mits er geen overlast wordt veroorzaakt, toegestaan. ,,Ik vind dat je je daar niet voor hoeft te schamen. En ook deze vrouwen en mannen kunnen bij ons om hulp vragen.” 

Voor hulpvragen: Seksworks (06-34 65 97 77)  of Sterk Huis (013-530 94 00).

Bron: Brabants Dagblad

 

 

Scroll naar boven