posters aan de raam in Den Haag

Prostitutie niet meer van deze tijd? ‘Laat sekswerkers dat zelf bepalen’

Sekswerk staat in Nederland op de tocht: de politiek wil tippelzones sluiten en raamprostitutie terugdringen. Maar naar sekswerkers zelf wordt niet geluisterd, zeggen zij. “Laat ons zelf bepalen of we dit werk willen doen.”

Begin september stemde de Tweede Kamer over een burgerinitiatief van jongerenbeweging Exxpose, om het kopen van seks strafbaar te maken. De beweging die ‘de realiteit van prostitutie aan het voetlicht wil brengen.’ De motie kwam er niet doorheen, maar partijen CDA en ChristenUnie laten het daar niet bij zitten.

Negatief daglicht

Oud-sekswerker Mariska Majoor wordt er moe van dat haar beroep ‘altijd in het verdomhoekje wordt gestopt.’ Zij is auteur van het boek ‘De Wallen, toekomst van ons verleden’ en oprichter van PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, en het Prostitutie Informatie Centrum.

Volgens Majoor kijkt de politiek op een verkeerde manier naar haar branche, waarin regelmatig misstanden zoals mensenhandel en drugsmisbruik aan het licht komen. “Als er in de aspergestekerij of bollenteelt sprake is van dit soort misstanden, probeert de politiek die misstanden aan te pakken, niet de sectoren in z’n geheel.” Dat laatste gebeurt volgens haar wel bij sekswerk. “Misstanden worden aangegrepen om de hele branche in kwaad daglicht te zetten”, vindt Majoor.

‘Verbieden niet van deze tijd’

Ze stelt dat het volstrekt onrealistisch is om het kopen van seks bij een sekswerker te verbieden. “Je creëert alleen maar meer gevaar als je de legale plekken sluit, ik hoop dat de politiek dat begrijpt. Tippelzones zijn niet voor niets bedacht. Ze zijn er om gevaren tegen te gaan.”

Maar Exxpose is het hier mee oneens. De jongerenbeweging vindt het ‘niet meer van deze tijd dat iemand met meer geld en daardoor meer macht, seks kan kopen van iemand met minder geld en minder macht’. “Daar kan ik echt kwaad van worden”, vervolgt Majoor. “Een sekswerker mag zelf bepalen of het van deze tijd is of niet. Daar hebben anderen niets over te zeggen. Sommigen zijn misschien vanuit lastige omstandigheden in de prostitutie beland, maar velen kiezen er tegenwoordig vanuit economisch perspectief voor, zoals zoveel werkenden doen. En dat is hun goed recht.”

Vergunningsplicht

Regeringspartij CDA maakt zich hard voor het initiatief van Exxpose. Sekswerk werkt ongelijkheid, uitbuiting en mensenhandel in de hand, vindt de partij. De ChristenUnie sluit zich daarbij aan. Nadat de motie geen meerderheid behaalde in de Tweede Kamer, stelde CristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf vervolgvragen aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.

Het kabinet onderzoekt nu hoe andere landen omgaan met sekswerk, zegt de staatssecretaris. Er ligt al wel een wetsvoorstel bij de Raad van State voor vergunningsplicht. Hiermee moeten zowel seksbedrijven als -werkers een vergunning hebben. Is dat niet het geval, dan is de klant die gebruikmaakt van deze diensten strafbaar. Broekers-Knol verwacht dit wetsvoorstel eind september in stemming te kunnen brengen in de Tweede Kamer, nadat de Raad van State zich als adviesorgaan over het voorstel heeft gebogen.

Bron: Eenvandaag

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven