Vrijwillige prostitutie is legaal, dus normaal. Zou je denken. Toch hebben sekswerkers amper een stem. Er wordt veel óver ze gepraat, maar weinig met ze. Dit heeft gezorgd voor een diepgeworteld taboe dat maar lastig te doorbreken is. Wij bespreken én doorbreken de belangrijkste.
Sekswerk is geen echt werk
Dit kunnen we meteen ontkrachten. Sekswerkers maken lange dagen. Ze werken veel ‘s avonds of tot laat in de nacht. Daarnaast gaat er veel voorbereiding zitten in een afspraak. Van het inplannen tot de wensen doornemen, van locatie tot de prijs. Het daadwerkelijk hebben van seks komt pas nadat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Sekswerk is een baan die fysiek veel eist, maar zeker ook mentaal. Sekswerkers moet zichzelf ergens goed bij voelen. Maar ook de klant moet zich op zijn of haar gemak voelen en het idee hebben dat ze waar voor hun geld krijgen.
Sekswerkers dragen allerlei ziektes met zich mee
Ook dit klopt niet. Sekswerkers gebruiken bijna altijd een condoom, ook voor orale seks. Ze laten zich daarnaast veel vaker testen op Soa’s. Ze kunnen namelijk niet het risico lopen de gezondheid van een klant in gevaar te brengen. Dat zou hun reputatie schaden en zelfs hun baan kunnen kosten. Daarom neemt een sekswerker juist extra voorzorgsmaatregelen om zichzelf en de klant te beschermen.
Alleen wanhopige mannen bezoeken sekswerkers
Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan mensen die sekswerkers bezoeken. Stellen die hun liefdesleven willen opkrikken, jonge mannen die moeite hebben met hun maagdelijkheid, gerespecteerde zakenmannen die geen tijd hebben om te daten, mannen met autisme die moeite hebben met sociaal contact, maar ook 65-plussers zij niet ineens aseksueel. Sekswerkers zorgen voor een veilige plek voor deze mannen. De intieme connectie met een onbekende kan voor hen therapeutisch werken. Een klant kan zich zekerder gaan voelen, nieuwe dingen leren of steun krijgen.
Lees hier het verhaal van Lisa (sekswerker) en Leon (fysiek zwaar beperkt)
Niemand wordt vrijwillig sekswerker
De maatschappij heeft een soort horrorbeeld gevormd over sekswerk, het zou gelijk staan aan uitbuiting en mensenhandel. Die kant is er zeker ook, maar het is niet de enige kant. Maar het is wel de enige kant die je op het nieuws ziet. Het is goed dit beeld te relativeren. De meeste mensen werken omdat ze hun werk leuk vinden en er inkomsten uithalen. Dit geldt ook voor sekswerkers. Zij moeten ook hun eten, huur en kleding betalen en kiezen ervoor dat op deze manier te doen.
Sekswerk is een vorm van dienstverlening waar veel vraag naar is en zal blijven. Door open te praten over het werk en de leuke kanten ervan kan het beroep van zijn illegale karakter afkomen en kan een veilig en sociale dienstverlening worden gegarandeerd.