Het Verwey-Jonker Instituut heeft samen met de gemeente Tilburg, de GGD en de klankbordgroep van Seksworks onderzocht wat de huidige coronacrisis betekent voor de situatie van sekswerkers in Regio Hart van Brabant. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zetten we voor jullie op een rijtje.
Mislukte noodsteun
Sekswerkers hadden het zwaar tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Ze konden amper aanspraak maken op de noodsteun die hun inkomens en banen zou moeten beschermen. Hierdoor moesten de meeste sekswerkers een beroep doen op spaargelden of leningen. Een deel van de sekswerkers voelde zich genoodzaakt daarom toch door te werken, met name met vaste klanten. Een ander deel is overgestapt naar online werk.
Nieuwe maatregelen
Inmiddels mogen sekswerkers weer hun werk doen. Toch is de situatie nog lang niet zoals het voorheen was. Klanten zijn voorzichter en het inkomen is onzeker. Daarnaast komen er allerlei nieuwe veiligheidsmaatregelen bij kijken. Sekswerkers moeten checken of klanten geen klachten hebben en proberen langer, maar met minder klanten af te spreken. Ze kunnen niet het risico lopen een klant te besmetten, want dan zijn ze de klant en dus het inkomen kwijt. De meeste sekswerkers kiezen ervoor een paar dagen intensief te werken en dan een aantal dagen te rusten en kijken of er klachten opspelen.
Steun klankbordgroep
Sekswerkers hebben veel gehad aan de steun die onder andere de klankbord biedt. We konden deze groep mensen een hart onder de riem steken en belangrijke informatie delen. Daarnaast zorgde we voor verbinding en contact tussen sekswerkers onderling.
Beleidsadviezen
Er zijn vier beleidsadviezen opgesteld gericht op de ondersteuning van sekswerkers in de herstart periode. Ze zijn bedoeld om zowel in de huidige coronatijd als op de lange termijn de positie van sekswerkers te versterken.
- Ontwikkel en verspreid een protocol met informatie voor sekswerkers en klanten over hoe het contact veilig kan verlopen zolang het virus er nog is.
- Zorg voor goed onderling contact en kennisdeling tussen sekswerkers.
- Breid de werkzaamheden van de GGD uit, organiseer inloopspreekuren en outreachend werk. Hiermee kunnen sekswerkers onder meer getest worden op soa’s.
- Ga stigmatisering van sekswerkers tegen.
Daarnaast is er een advies opgesteld over hoe de gemeenten sekswerkers kunnen ondersteunen tijdens een eventuele volgende lockdown periode. Dit advies bevat onder andere het bieden van een betere financiële ondersteuning en duidelijke informatie over de mogelijkheden om deze financiële ondersteuning aan te vragen. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het welzijn van de sekswerkers en hulp bij het beperken van de gezondheidsrisico’s voor sekswerkers die besluiten toch door te werken.
Er is lokaal, regionaal en landelijk dus nog genoeg werk aan de winkel om de positie van sekswerkers te verbeteren. Het hele onderzoek vind je hier.