Praktische tips

Voordat je sekswerker wordt

Als je als sekswerker gaat starten is het belangrijk om eerst de regels in jouw gemeente te weten. Er kunnen namelijk verschillende regels gelden. Zo is in Tilburg thuiswerken toegestaan. Maar in andere gemeenten in Brabant weer niet. Zoek dit goed uit voordat je begint.

Er is een folder met informatie over sekswerk in Tilburg.

Om als sekswerker te mogen werken
moet je in het bezit zijn van:

 • de Nederlandse nationaliteit of een nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie;
 • een Nederlands paspoort, een EU-paspoort of een ander geldig identiteitsbewijs;
 • een geldige verblijfstatus;
 • een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), als je werkt als zelfstandig ondernemer;
 • een Burgerservicenummer (BSN);
 • een bankrekeningnummer;
 • een zorgverzekering.

Als sekswerker kun je dus als ZZP-er aan de slag. Je moet je hiervoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Met deze inschrijving word je automatisch aangemeld bij de belastingdienst. Want over jouw inkomsten betaal je belasting. Op de website van de Kamer van Koophandel lees je alles over het zelfstandig ondernemerschap.

‘Waarom zou je voor een baas werken als het om je lichaam gaat?’

Opting-in

Een andere manier is om via opting-in te werken. Een exploitant betaalt je een netto bedrag en houdt sociale lasten en BTW in. Hij/zij draagt ook voor jou de loonheffing en ZvW-bijdrage af, maar let op: je bent zelf verantwoordelijk voor de controle hierop. 

Deze manier van werken zit tussen loondienst en zelfstandig ondernemen in. De betaling van de klant loopt via de exploitant. De meeste bordelen en escortservices werken zo. Op de website Sekswerkerfgoed staat hier meer informatie over.

Sekswerker worden: hoe werkt dat?

Sekswerker is een legaal beroep in Nederland. Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 wordt er gestreefd naar normalisering van de sector. Hoe normaal is het om dit beroep uit te oefenen? Ik nam de proef op de som en onderzocht wat mij te doen staat als ik de prostitutie in wil.

Veiligheid tijdens het werk

Sekswerk is een beroep waarin je stevig in je schoenen moet staan. Het kan voorkomen dat je met vervelende of agressieve klanten te maken krijgt tijdens je werk. Of de klant is onder invloed van alcohol of drugs. Als er sprake is van mishandeling, seksueel geweld of ander strafbaar gedrag moet je contact opnemen met de politie. Als je in direct gevaar bent, bel je met 112. In andere gevallen bel je met 0900-8844. Prostitutie maatschappelijk werk Hart voor Brabant en Seksworks kunnen je tips en adviezen geven, je verwijzen naar plekken waar je de juiste ondersteuning kan vinden en je bijstaan in contact met de politie.

Medische hulp

Informatie, advies en gezondheid tijdens het werk

GGD Hart voor Brabant

Bij de GGD kunnen alle sekswerkers terecht voor:

 • gratis informatie en advies over veilig en gezond werken;
 • gratis en anoniem testen op soa’s, maak een afspraak via de website of 0900 369 69 69
 • vaccinaties tegen hepatitis B;
 • een recept voor en informatie over anticonceptie;
 • advies en verkoop van condooms, glijmiddel en sponsjes.

Advies: Laat je minimaal 4x per jaar testen door de GGD.

Inloopspreekuur

Er is wekelijks een SOA spreekuur bij de GGD Tilburg. 

Je kunt tussen 14:00 en 15:00 uur zonder afspraak binnen lopen. Het kan zijn dat je dan eventjes moet wachten. 

Wil je liever meteen geholpen worden? Maak dan van tevoren een afspraak voor tussen 13:00 en 14:00 uur.

Tijdens het gehele spreekuur (tussen 13.00 – 15.00 uur) zijn er 2 ervaringsdeskundigen aanwezig waar je mee in gesprek kan, als je dit zou willen. Tot gauw…

Locatie
GGD Hart voor Brabant
Reitseplein 3
5037 AA Tilburg

Sociale hulp

Prostitutie maatschappelijk werk 013

In Hart voor Brabant biedt het ‘prostitutie maatschappelijk werk’ hulp en begeleiding aan (ex) sekswerkers. Je kunt hier terecht voor gratis informatie, advies en begeleiding:

 • over veilig en gezond werken;
 • voor startende sekswerkers;
 • begeleiding en coaching als je niet meer wilt werken in de seksuele dienstverlening;
 • vragen over geld- en regelzaken;
 • ondersteuning als je als sekswerker gedwongen werkt/ hebt gewerkt of uitgebuit bent;
 • bij het PMW013 kun je kennis maken en in gesprek gaan met Seksworks, de belangenbehartigingsorganisatie door en voor sekswerkers van regio Tilburg.

Een maatschappelijk werker helpt je bij het vinden van oplossingen bij jouw vragen/problemen en helpt je bij praktische en/of psychische problemen.

Gedwongen prostitutie

Heb jij of iemand in je omgeving hulp nodig?

Word je gedwongen tot seks of uitgebuit? Bedreigt of mishandelt iemand jou? Niemand mag jou dwingen tot dingen doen die je niet wilt. Laat het niet uit de hand lopen en zoek hulp. Dat dit spannend is snappen wij. Misschien ben je bang om je huisvesting kwijt te raken. Of dat degene die jou bedreigt erachter komt. Wij kunnen je ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp of met een gesprek bij de politie. Als (ex) sekswerkers weten we dat de eerste stap naar hulp spannend is, maar wel de juiste.

Wil je niet gelijk hulp, maar gewoon even praten? 06 82 21 85 45

Maak jij je zorgen om iemand die (mogelijk) het slachtoffer is van mensenhandel? Draag deze last niet alleen en ga met iemand in gesprek. Ook als je alleen vermoedens hebt, is het goed om er over te praten.

Scroll naar boven